Indiskt & Balkan

• LELE LELE – (5 artister) Bulgarisk folkmusik blandad med indisk? Hur låter det? Väldigt mycket Balkan, men också ganska mycket jazzigt nytänk och musiker som har roligt tillsammans! Bandet leds av bulgaren MIHAIL DINTCHEV (tamboura, sång). I konstellationen ingår också STIAN GRIMSTAD (euphonium, sitar, tuba) och MOA DANIELSSON (tabla, röst) från Poorva Express, BJÖRN DAHLBERG (saxofon, klarinett, sång) och JOSEF DANIELSSON (sång, gong). Musik är en skön blandning av bulgariska toner, indisk tradition, sköna röster och jazzigt blås! Gruppen kan också undervisa i bulgarisk dans och sång.
Boka genom Kinti productions • tel 073-613 30 75 • mail info@kinti.se
Hemsida: http://myspace.com/lele_lele

• POORVA EXPRESS – (2 artister) svensk/norsk duo som spelar sitar och tabla, och kan berätta om den nordindiska ragans hemligheter, i föreställningar för barn och vuxna.

Efter många års studier i Indien och här hemma är STIAN GRIMSTAD (sitar) och MOA DANIELSSON (tabla) hemmastadda på sina respektive instrument och ger ofta fina konserter på 15-60 minuter, likaväl som de också kan föreläsa och undervisa. En specialitet är att de två på en timme på ett roligt, inspirerande och informativt sätt kan beskriva, berätta om och exemplifiera hur den traditionella ragan och den nordindiska traditionen är uppbyggd. De spelar som avslutning några stycken där publiken får höra och känna igen det som just berättats.
Boka genom Kinti Productions • tel 073-613 30 75 • mail info@kinti.se
Hemsida: http://myspace.com/poorvaexpress

• MYNTA – (6 artister) svensk/indisk/amerikansk grupp med rötter i den svenska proggen, och som i ordinarie sättning (se nedan) innehåller en av världens främsta tablaspelare: FAZAL QURESHI, bror till Zakir Hussain och son till den legendariske Ustad Alla Rakha.

mynta-pressbild2.gif

Myntas sound är unikt och jazzigt – en mix av indiskt, afrikanskt, latinamerikanskt, arabiskt och svenskt – där kubansk violin och afrikanska trummor samsas med indiska traditionella instrument som tabla, kanjira och bansori. Gruppen har en rad olika program och sättningar, och gör till exempel SUBVENTIONERADE SKOLSPELNINGAR genom Länsmusiken och Stockholms stad. Under de perioder när Fazal inte är i Sverige är det oftast tablaspelerskan SURANJANA GHOSH som ersätter honom.
Kommande spelningar: tex. URKULT 3/8 -07.

På bilden: SANTIAGO JIMENEZ – violin, MAX ÅHMAN – acoustic guitar, FAZAL QURESHI – tabla, kanjira, CHRISTIAN PAULIN – bass, SEBASTIAN PRINTZ-WERNER – percussion, DALLAS SMITH – indian flute, soprano, clarinet.

Boka gärna genom Kinti Productions • tel 073-613 30 75 • mail info@kinti.se
Hemsida: http://myspace.com/myntamusic

• SURANJANA GHOSH – Skicklig tablaspelare från Indien som numera bor stora delar av året i Sverige. Hon spelar bland annat med Mynta och med Jonas Knutsson.
Boka gärna genom Kinti Productions • tel 073-613 30 75 • mail info@kinti.se
Hemsida: http://myspace.com/174110250

• SARASWATHY KALAKENDRA INSTITUTION of FINE ARTS – är en skola i klassisk indisk dans som etablerat sig i Stockholm på grund av att lärarinnan och dansaren USHA BALASUNDARAM, bördig från Kerala i södra Indien, gifte sig med en svensk man och flyttade hit. Usha Balasundaram har studerat för Guru Kanchipuram Ellappa Pillai samt flera andra internationellt erkända koreografer. Hon har diplom från Kalakshetra College of Fine Arts in Chenai samt har mottagit the Awarded Diploma of Bharatanatyam. Hennes unga elever har vid ett stort antal tillfällen gett upskattade föreställningar, i traditionella indiska dräkter. Hemsida: http://www.indianclassicaldance.net

Lämna en kommentar